Förbered dig på både framgång och motgång

Vid ekonomiska problem i företaget kan det uppstå känslor som panik eller oro. Det blir lätt en situation där jobbet handlar om ständiga dalar och toppar, i form av oro och lättnad. I stället för att leva i denna berg-och-dalbana, kan du fokusera mer på planering och förberedelse – både av positiva och negativa potentiella situationer.

Nulägesanalys och företagsrekonstruktion

Om företaget har problem med att betala sina fakturor i tid kan ni påbörja en nulägesanalys som ett första steg innan eventuell företagsrekonstruktion. RekonstruktionsGruppen erbjuder 30 minuter gratis konsultation som du definitivt bör utnyttja om du är osäker på vad nästa steg för ditt företag är.

Företagsrekonstruktion kan väldigt förenklat beskrivas som en utredning om företagets möjligheter att kunna fortsätta driva verksamheten framåt. Med andra ord får du reda på om företagets ekonomiska problem är tillfälliga och kan ”fixas” eller om konkurs och avveckling är nödvändigt.

Undvik tråkiga överraskningar

God planering och regelbunden omvärldsanalys är ett sätt att få starka konkurrensfördelar. Samtidigt gör det att beslutsfattandet blir mer balanserat och genomtänkt. Ligg steget före och analysera trender och omvärlden med ett ärligt och kritiskt öga. Gör om mentala hinder till fördelar i företagandet.

Det handlar inte om att du måste planera för varenda liten potentiell motgång. Det handlar snarare om att inte leva uppe bland molnen och skapa illusioner om konstant framgång – ha en plan för hur företaget ska agera när saker inte går som de ska. Det kan till exempel vara att skapa en buffert för dåliga tider, en plan för hur negativa artiklar i media bör hanteras och så vidare.

Balanserade beslut

Det är lätt att ta rätt beslut när allting flyter på bra. Det som skiljer agnarna från vetet i näringslivet är förmågan att kunna hantera kriser. Skapas en företagskultur där krishantering är lika spännande och intressant som utveckling och expansion, får företaget optimala förutsättningar att tackla alla situationer.