Grunden för en bra coachingverksamhet

Egenföretagande generellt har länge varit populärt i Sverige, och under pandemin är det ännu fler som har lagt sin jobb-situation under lupp och tagit beslutet att följa sina drömmar att starta eget. För de som tar steget trumfar friheten att bestämma själv över både det arbete man utför och den tid som läggs ner på det, allt det slit som det trots allt oftast är att bli din egen chef. Allt det din arbetsgivare gjorde för dig tidigare är det nu du som har ansvar för, och du inser på ett helt annat plan hur mycket du nog tog för givet när du var anställd. Men trots allt det här är det många som testar sina vingar som egenföretagare, och även om inte alla klarar att hålla liv i vare sig passionen eller firman, är det väldigt många som går från klarhet till klarhet och lyckas leva sin dröm. I den här texten ska vi titta närmare på coaching-verksamheter och hur du kan staka ut din unika väg dit, om detta är just ditt kall.

Coachande av olika slag är som sagt en verksamhetsidé som blivit mer och mer populär under åren, både i Sverige och internationellt. Överallt hittar du livscoacher, hälsocoacher, träningscoacher, traumacoacher, spirituella coacher, ledarskapscoacher, relationscoacher och mycket, mycket mer. Det faktum att populariteten för den här typen av verksamhet fortsätter att öka, både bland klienter och de som vill bli coacher, visar på att behovet finns och att det vill stillas av båda parter. Många söker vägledning på sin väg genom livet, både professionellt inom sina yrken men också i sina privatliv, och då är coacherna där för att ge dig verktyg och stöttning.

Är du en av de som känner dig dragen mot den här typen av yrke och funderar på att starta din egen coaching-verksamhet? För att bli den bästa coach du kan bli är det då viktigt att du sätter dig ner och börjar gå igenom ditt eget liv allra först. För att kunna hjälpa andra behöver du först och främst bena ut dig själv som person, dina erfarenheter och både dina mörka och ljusa sidor. Många aspirerande coacher tar hjälp av en egen coach för att göra det här jobbet bra och grundligt, och många proffs erbjuder även utbildningar vilket gör att du kan bli certifierad coach samtidigt som du gör ditt eget inre arbete.

Kanske är det glasklart för dig vilken nisch du vill ha på ditt coachande, medan det för många andra tar lite tid att komma fram till en klar och tydlig plan. Titta på dina egna erfarenheter; vad har du gått igenom i ditt liv, vad har du tagit dig igenom och lärt dig? Hur har du lärt dig det och är det här något du kan hjälpa andra med? Att vara coach handlar i grund och botten om att hjälpa andra lösa någon form av problem, och har du själv gått samma väg och har dina egna erfarenheter av problemet, kan det vara en stor hjälp i ditt arbete. Det skapar även trovärdighet för dina framtida klienter.