Gör arbetsplatsen mer hälsosam

En arbetsplats kan vara en plats där folk skaffar sig ohälsosamma vanor. Ett sådant exempel är fikapausen. Det är inte ovanligt att fika väldigt ofta på arbetstid och att dessutom äta onyttiga saker under arbetsdagen. Genom att göra arbetsplatsen mer hälsosam blir även de anställda mer hälsosamma och det kan uppnås genom att introducera mer frukt på jobbet.

Frukt – ett bättre alternativ till kanelbullen

Visst är det gott med hederlig svensk fika? Men det är inte så nyttigt, speciellt inte om man fikar flera gånger om dagen flera dagar i veckan och hela året runt. Då kan det snarare leda till en ohälsosam livsstil som inte alls är bra. Därför kan det vara bra att försöka hålla sina fikapauser i schack på olika sätt. Ett sätt är att inte fika varje gång man tar en paus. Det är ju inte ovanligt att man gärna vill berömma sig själv med en liten godsak efter att ha arbetat en stund med ett projekt eller en ansträngande uppgift. Att fika blir därför både ett sätt att få lite paus och att belöna sig själv. Men det beteendet kan få konsekvenser, speciellt om man unnar sig sötsaker varje gång. Det kan mycket väl räcka med enbart en kopp te eller kaffe, eller en frukt. Att ha mer frukt på jobbet som både är fräsch och lättillgänglig, gör det lättare för personalen att faktiskt välja frukt framför sötsaker. Dessutom kan man se till så att frukten är gratis medan sötsakerna inte är det. Det kan nämligen vara något som i stor utsträckning påverkar vad folk väljer att äta på sin fikapaus.

Uppmuntra till rörelse

Ett annat sätt att göra en arbetsplats mer hälsosam är genom att uppmuntra till rörelse. Det är extra viktigt om det förekommer mycket stillasittande arbete såsom på ett kontor. Att uppmuntra till rörelse går att göra på flera olika och smarta sätt. Ett är att ha exempelvis kopiatorn så långt bort ifrån där folk sitter och jobbar som möjligt så att de tvingas att gå några extra steg för att ta sig dit. Man kan även uppmuntra till rörelse genom att införskaffa gåband till kontoret. Att gå på ett gåband istället för att sitta ner vid sitt skrivbord är ett väldigt bra sätt att röra på sig. Skaffa hälften stolar och hälften gåband och låt halva avdelningen gå fram till lunch och andra halvan resten av dagen. Då tvingas folk att röra på sig på arbetstid.