Marknadsför ditt företag

När du har ett företag måste du sälja. Det är så du får in pengar och kan betala hyror och löner, samt förhoppningsvis göra en vinst i slutändan. Själva säljarbetet görs oftast genom att du eller någon du har anställt är ute och träffar prospektiva kunder för att berätta om varför de ska välja dig. I det säljarbetet är det dock oftast en fördel att ha en genomtänkt marknadsföringsplan som stöd. I den ingår saker som företagets visuella profil och olika typer av reklaminsatser.

Profilprodukter

En av de första och enklaste saker ett företag brukar satsa på är olika typer av profilprodukter. Det vill säga saker som har ditt företags logotyp tryckt på sig. Det kan till exempel handla om att du trycker upp tygpåsar eller visitkort, eller att du pryder firmans bilar med företagets namn. Det här har ofta ett dubbelt värde. Dels skapar du synlighet utan att det kostar dig särskilt mycket. Dessutom kan du bygga en intern kultur och stolthet över att jobba hos dig om ni till exempel har gemensamma profilkläder eller liknande. Se till att säljaren alltid lämnar över något med er logotyp på när han eller hon är ute hos kund. Har ni gjort tygpåsar är det en bra idé att lägga ner alla utskrivna dokument i form av offerter och prospekt i en sådan och se till att lämna kvar den efter mötet.

Hemsida och annonsering

Ditt företag behöver också ha en hemsida. En plats på internet där ni kan berätta om er själva och vad ni är bra på. Om någon har sett er reklam eller era tygpåsar och blivit nyfiken ska de kunna surfa in där för att ta reda på mer om er. Se till att hemsidan ger ett professionellt intryck och är informativ. En kund ska snabbt förstå vilka ni är och få med sig ett par argument för varför de ska samarbeta med er.

När ett företag börjat tjäna pengar kan det vara värt att satsa på olika typer av annonsering för att ytterligare öka kundstocken och omsättningen. Det här är dock oftast dyrt och kräver en hel del arbete. Se till att ha en ordentlig plan innan du börjar lägga pengar på reklam. Börja i liten skala med annonser i till exempel lokaltidningen eller på olika webbplatser som är relevanta för din bransch. Tänk igenom vilken typ av människor det är ni vill nå, fundera på vad som krävs för att övertyga dem och köp sen annonsplats på ställen där du tror att de kommer se den.

Ta hjälp i företaget

Livet som företagare kan vara överväldigande. Det är väldigt mycket du behöver kunna och göra själv. Detta gäller särskilt i början av din karriär där du sannolikt inte har råd att anställa folk på alla positioner, utan måste själv vara marknadsavdelning, säljavdelning, HR-avdelning med mera. Det är lätt att bränna ut sig, och ett av de bästa råden man kan ta till sig som företagsledare är därför att så snabbt som möjligt ta in hjälp på de positioner man kan. Många saker kan ett proffs lösa på distans med bara några timmar i månaden utan att du behöver anställa någon på heltid.

Företagstjänster inom ekonomi

Ofta har en företagsledare spetskompetens inom ett visst område och har upptäckt att det går att kommersialisera. Det kan vara tillverkningsindustri, programmering eller något annat. Det går dock inte alltid hand i hand med att vara bra på ekonomi. Det är inte helt ovanligt att ett företag går i konkurs – inte för att det nödvändigtvis går dåligt, utan på grund av att ekonomin blivit misskött då de ansvariga inte har den kompetens som krävs. Att satsa på att hyra in företagstjänster inom ekonomi och fakturering är därför en av de första sakerna en smart företagare gör. Det här är ett tungt område som kräver mycket administration för den som är ovan. Andra bra företagstjänster i kategorin är revision och lön.

Marknadsföring

Om du inte tyckt att din företagsidé var det bästa sen skivat bröd hade du förmodligen inte satsat på den. Det är däremot inte säkert att alla andra tycker samma sak. Det finns dessutom risk att du blir hemmablind när det kommer till att sälja in din lösning till andra. Det kan då vara klokt att ta in en extern marknadsförare som kan titta på din produkt eller tjänst med opåverkade ögon och se styrkorna och svagheterna i din säljpitch. En riktigt bra marknadsförare kan dessutom hjälpa dig hitta nya marknader och kunder som kan ha nytta av det du säljer.

Ledarskapscoachning

Har företaget växt och du börjat anställa? Bra. Nu är det dags att börja titta inåt, på dig själv. Bara för att du är bra på det du gör behöver det inte betyda att du är en bra ledare och chef. Se till att anlita någon som kan hjälpa dig att jobba med dessa frågor. För det är en helt annan sak att leda ett tillväxtbolag med många anställda som kommer och går än att leda en liten firma. Bra ledarskap krävs för att få dina medarbetare att prestera och vilja fortsätta jobba hos dig. Bra, eller dåligt, ledarskap tenderar dessutom att smitta av sig på resten av organisationen. Dina mellanchefer kommer aldrig bli bättre ledare än vad du är.

Coaching – en verksamhetsidé

Gör dig känd som coach med nyhetsbrev

Att vara en bra ledare eller guida andra i företagsvärlden är nyckeln för att en verksamhet ska lyckas. Många företag lägger inte ens två fingrar i kors för att lägga mer omsorg på sina anställdas välmående och hur man bäst leder dem. Dock blir det fler och fler arbetsplatser som ser hur deras företag gynnas av coachning och ett bättre ledarskap. Är du en av de coacher som vill nå ut till fler företag ska du definitivt satsa på nyhetsbrev för de som vill prenumerera på dem. Berätta om nyhetsuppdateringar gällande kurser och utbildningar och gör dig ett namn snabbare.

Uppdatera dina kunder med nyhetsbrev

För att locka fler kunder och gäster till dina utbildningar måste du göra folk varse om att de finns. Det gör du genom marknadsföring på olika sätt, bland annat genom snygga nyhetsbrev där du både skriver ner viktig information och lägger vikt vid layout. Låt folk signa upp sig på din hemsida och samla data när nya besökare varit på din hemsida för att erbjuda dem att få nyhetsbrev i framtiden.

Gör en bra coachutbildning

Som coach kan du ta dig an privatpersoner om du vänder dig till just den målgruppen, men om du coachar företag så ser det lite annorlunda ut. Då är det främst kurser och utbildningar som du tjänar pengar på och detta är också en lite enklare målgrupp. Att skapa riktigt bra ledarskapsutbildningar är en konst i sig men om du vet vad du gör så kan du skörda stora framgångar med dina tips.

Om du gör bra kurser och utbildningar är det vanligt att företag söker sig till dig ännu en gång för att gå en fortsättningskurs. Därför är just nyhetsbrev den ultimata metoden att få företag att se vad du gör och komma tillbaka till dig.

Varför söker sig ledningsgrupper till coachutbildningar?

Idag är samhället och de flesta branscher väldigt konkurrenskraftiga. Det gör att man efterfrågar en arbetsplats där alla går mot samma mål. För att göra det krävs det att du som ledare pushar folk på ett bra och pedagogiskt sätt, inte genom att stå med piskan och bidra till en dålig och krystad stämning. Ju mer du förstår dina medarbetare och ju mer du talar till dem som en vän och låter alla komma till tals, så mår folk också bättre. Om folk mår bättre så presterar de bättre, konstigare än så är det inte. En coachutbildning lär dig som ledare hur du bäst bemöter dina medarbetare även om de alla är olika individer.En coach kan komma med en massa bra tillvägagångssätt för ett företag.

Coaching – en verksamhetsidé