Så fungerar ett företagslån

Ett företagslån är ett lån som är specifikt framtaget för företagare och som kan användas på flera olika sätt. Med ett företagslån kan du få mer kapital för att utveckla verksamheten, men du kan också använda det för att investera i värdepapper eller utveckla ditt produkt- och tjänsteutbud. Att teckna och ansöka om ett företagslån är väldigt enkelt. Här berättar vi mer om hur det fungerar och vad ett företagslån innebär.

Hur fungerar ett företagslån

Som tidigare nämnt är ett företagslån ett lån som är framtaget till företagare. Lånet gör det möjligt för dig att låna pengar, som du sedan kan använda för att främja verksamheten. Du väljer själv hur högt belopp som du vill ansöka om, men kom ihåg att det är företagets kreditvärdighet som avgör om du blir beviljad beloppet eller inte. I avtalet kommer du att se information om det lånade beloppet såväl som ränta och andra eventuella avgifter. Du kommer även se hur återbetalningen för lånet ser ut och vad den effektiva räntan är. På många sätt kan företagslånet liknas med ett vanligt privatlån. Skillnaderna ligger i de krav som finns på dig som låntagare, samt hur ansökningsprocessen går till.

Företagslån till småföretagare

Förr kunde det vara ganska svårt att få ett företagslån som småföretagare, men med åren har det blivit betydligt enklare. Idag kan du som småföretagare bli beviljad ett lån på samma villkor som en mer väletablerad firma. Här rekommenderar vi att du i första hand väljer en oberoende långivare och inte vänder dig till en storbank. Storbankerna har höga krav som kan vara svåra att leva upp till. Det är också viktigt att du jämför företagslån för småföretag innan du väljer. På så sätt kan du se till att få det högsta lånebeloppet till den lägsta räntan.

Krav för företagslån

För att ditt företagslån ska bli beviljat gäller det att du kan uppfylla långivarens krav. Kraven kan se olika ut beroende på vilken aktör du väljer och är ett sätt för långivaren att säkerställa att de får tillbaka sina pengar i tid.

  • Du måste ha ett aktivt företag
  • Ditt företag ska vara registrerat i Sverige
  • Ditt företag ska vara registrerat under en giltig företagsform, t.ex. aktiebolag eller enskild firma
  • Ett registrerat företagsabonnemang måste finnas på dig som låntagare

Har du ett nystartat företag kan det naturligtvis vara svårt att uppvisa mer än den kreditupplysning som tas, men för etablerade firmor är det inte ovanligt att banken eller låntagaren även kräver budget, bokslut och företagets affärsplan.